Paulus Archief
Click here for the English translation

Het Paulus Archief werd in 1985 opgericht door Maarten J. de Meulder (1949) en is sinds augustus 1990 gevestigd in Assen. Het archief kwam voort uit De Meulders interesse in de stripwereld. Zijn enorme collectie stripverhalen en stripdocumentatie dwong hem begin jaren zeventig zich te gaan specialiseren. Groeiende contacten met de familie Van Oort leidden daarbij als vanzelf tot het concentreren op 'het oeuvre van Jean Dulieu'.

Een en ander had echter nooit plaatsgevonden als De Meulders ouders hem tijdens zijn jeugd niet regelmatig hadden gevoed met porties boskabouter. Wat weer een gevolg was van de enorme scheppingsdrift van kunstenaar Jean Dulieu, die in de jaren vijftig en zestig een brede spreiding aan Paulus-publicaties wist te bewerkstelligen. Zijn avonturen verschenen in kranten en tijdschriften, in boekenreeksen, als kinderspeelgoed en kinderkamerattributen, op de radio en op grammofoonplaten. Zo klein als hij was, je kon de boskabouter in die jaren bijna niet ontlopen.

Op 4 oktober 1972 verkreeg De Meulder (een jaar eerder getrouwd) zijn eerste originele Paulus-illustratie uit handen van de auteur zelf, en al gauw ontstond een warme vriendschap tussen beide families. Dat leverde zijn verzameling niet alleen gesproken informatie op over leven en werk van Jean Dulieu, maar ook interessante voorwerpen als schetsen, poppen en marionetten die anders zeker verloren waren gegaan. Dit laatste omdat 'verzamelaar' De Meulder de Van Oorts keer op keer probeerde te overtuigen van het belang om 'kunstzinnig afval' voor weggooien (lees 'vernietiging') te behoeden.

Wat ooit begon als een brede en ongestructureerde stripverzameling, wijzigde zich in enkele jaren tijd tot een degelijk kenniscentrum van het werk van Jean Dulieu. In 1985 besloot De Meulder zijn collectie een naam en een doelstelling te geven: het Paulus Archief was geboren. Behalve tekeningen en aquarellen uit vrijwel elke belangrijke periode van Dulieus creatieve leven, bezit het Paulus Archief veel achtergrondmateriaal en zaken uit het begin van Van Oorts scheppende arbeid: jeugdwerk, tekenwerk uit de oorlogsjaren, poppen uit het poppenkastspel waarmee de kunstenaar eind jaren veertig door het land trok en marionetten uit zijn eerste kindertelevisieserie (Koning Noppie, 1957). Onderzoek in archieven heeft tevens interessante correspondentie uit die tijd boven water gebracht.
Ook in het bezit van het Paulus Archief, maar afkomstig van de andere kant van de 'Paulus- tijdbalk', zijn overblijfselen van de Paulus-tekenfilms die Dulieu begin jaren zeventig produceerde. Het is van het grootste belang om dit materiaal goed te conserveren, maar ook om het op een effectieve manier te gebruiken in het streven naar verbetering van de algemene kennis over Nederlands bekendste kabouter.