DE KUNST VAN JEAN DULIEU
TOT 9 APRIL 2012 TE ZIEN IN HET STRIPMUSEUM

Bijzondere tentoonstelling met Paulus de boskabouter en vele andere werken

Het Nederlands Stripmuseum Groningen opende dit najaar een grote expositie met werken van Jean Dulieu. Als auteur van Paulus de boskabouter maakte de kunstenaar duizenden pentekeningen en aquarellen. Daarnaast creŽerde hij een grote hoeveelheid vrij werk Ė reistekeningen, natuur, portretten en fantasieŽn Ė waarvan tot nu toe nauwelijks iets gepubliceerd is. De bijzondere oeuvretentoonstelling in het Stripmuseum omvat honderden werken en is tot en met 9 april 2012 te bezichtigen.

Onder de naam Jean Dulieu werkte Jan van Oort veertig jaar lang aan de verhalen van Paulus de boskabouter. Dankzij poppenkastvoorstellingen en een langlopende strip in Het Vrije Volk kregen Paulus en zijn vrienden al snel landelijke bekendheid. Deze werd versterkt toen de auteur zijn verhalen in hoorspelvorm op de radio bracht, waarbij hij alle stemmen zelf deed. Na de radio volgde een marionettenserie op de televisie. Dulieu bleef tekenen en schrijven en maakte duizenden stripafleveringen, honderden tijdschriftverhalen met prachtige aquarellen en tientallen jeugdboeken.

Vijf jaar na het overlijden van Jean Dulieu en precies 65 jaar na Paulusí eerste optreden in de krant, stelde het Paulus Archief met medewerking van diverse kunstverzamelaars en op uitnodiging van Het Nederlands Stripmuseum Groningen een uitgebreide expositie samen. Te zien zijn onder meer de allereerste Paulus-krabbels, stripstroken, aquarellen, schetsen, boekillustraties, talloze portretten en reistekeningen. Maar ook de poppenkastpoppen uit 1948, zijn typemachine en zín tekenplankje. Het Nederlands Stripmuseum Groningen (Westerhaven 71, 9718 AC Groningen) is van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Binnenkort verschijnt een catalogus, waarin een groot deel van het geŽxposeerde werk in full colour is opgenomen. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij De Meulder, kost Ä 14,90 en is verkrijgbaar bij zowel het Stripmuseum als de webwinkel van de uitgeverij: www.demeulder.nl/winkel/